Gideceksin ırıpların çalkantısında
Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı;
Sevineceksin
Ağları silkeledikçe
Deniz gelecek eline pul pul...(O.Veli)
İstanbul, Karaköy, Ekim 2011
Ekim ayı ile birlikte balık mevsimi hızlandı...hepimizin tanıdığı hamsi mevsimi... palamut, mezgit...Boğazlar ve Marmara'da balık mevsimi şimdi...
Sabahları Harem'den Eminönü'ne giden arabalı vapur seferlerinin daimi yolcuları ufak balıkçı sandallarıyla selamlaşmaya başladılar yollarının üzerinde...
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde balık genel olarak ileri gelen kişiler tarafından yenen bir gıdaymış...ayrıca Boğaz'da ve Adalar'da oturan ileri gelenler ve onlarla kaynaşan zengin tüccar aileleri de balığa rağbet edermiş (A.Pasiner, Alabalıktan Zarganaya Türkiye Balıkları)... besin değeri yüksek olan balıkla ne yazık ki hala çok barışık bir toplum sayılmıyoruz...doğru zamanda, doğru yöntemlerle avlanmış ve doğru usulde pişirilmiş mevsim balıklarını seçerek yemek hem keyifli, hem sağlıklı bir beslenme şekli...her yaşta rahatlıkla tüketilebilen insanla barışık bir gıda türü...
Balığa meraklı olan ve öğle arasında Eminönü'nden Galata Köprüsü'nü geçip köprü sonundaki balıkçılara uğrayanlar, taze balıkları görünce bir porsiyon hamsi tava yemeden bu noktadan ayrılamayabilirler...
ooohh afiyet olsun, nasıl canım istedi, sizin karsınızda oturuyor olsaydım keske:)
YanıtlaSilAysecimmmm,
YanıtlaSilEn kisa zamanda yaninizdayimmm... Bu guzellikleri bizimle de paylastigin icin cok tesekkurler... Sana ve Irmak'a kocaman sevgiler...