30 Ekim 2011 Pazar

Muhteşem İkili: Doğa ve Çocuk


Doğa çocuklara bu dünyada yalnız olmadıkları, başka gerçekliklerin ve boyutların var olduğu anlayışını, bu bilinci kazandırır.(R.Louv)

Enes'le ilk tanıştığımızda sadece 8 aylıktı...annesi ve babasıyla Akyatan'ın yaban hayatıyla ilgili veri oluşturma çalışması devam ediyordu...yaz sıcağında ekipten hiç kimse, çok yakındaki bir çadırdan bebek ağlaması geldiğini duymadı...Enes doğayla barışık başladı yaşam yolunda yürümeye...5 yaşına geldiğinde tecrübeli bir minik doğa gözlemcisi olarak çıktı karşımıza...korkusuz, dikkatli, uyumlu, yaratıcı...hepimizin sohbet etmekten sonsuz keyif aldığı küçük doğa gözlemcisi...

Fotoğraf: H.Diker

Doğal bir yerde özgürce koşmasına izin verilen bir çocuk kısa süre sonra özel bir sığınak bulmak için çevresine bakınmaya başlayacaktır. Çalıların içi incelenerek kale olarak iş görebilirliği değerlendirilir. Ağaçlar, özellikle de büyük ağaçlar, kuleli şatolara dönüşür, en kolay tırmanılan dallar birer "oda" ilan edilir. Buna karşılık bir çocuğun çimenlik, güneşli bir yamaçta ya da geniş, açık bir arazide koşarken yaşadığı deneyim, ona sığınağın yokluğunu hissettirir. Bir çocuk ancak bu karşıtlığı deneyimleyerek her iki durumu da derinlemesine anlayabilir.


Doğa, çocuklara arkadaşlığı da öğretebilir. Bunu elbette başka yerlerde de öğrenebilirler, ama doğada kurulan arkadaşlıklarda farklı birşey vardır.

Enes, bu yaz kendisinden daha da erken, 6 aylıkken alana çıkan kızkardeşini yetiştirmeye başladı... Hüma da kendisi gibi doğayla barışık attı adımını hayata...

Bir çit kuşu bile görmemiş olan bir çocuk için tepeli akbabaların soyunun tükenmesi ne anlama gelir? (Doğabilimci R.M.Pyle)

Doğa korumacıların ve doğabilimcilerinin çocuklukları, erken yaşta gelen ve daha sonraları onları doğrudan doğruya eylemciliğe yöneltmiş olan esinlenme öyküleriyle doludur."Çoğu çocuğun bir böcek dönemi vardır. Ben bundan hiç vazgeçmedim. Bir doğabilimcinin yetişmesinde önemli olan şey sistematik bilgiler değil,doğru zamanda edinilen uygulamalı deneyimlerdir. (E.O.Wilson)". 

Çocuklarımızın doğayla mümkün olduğunca erken bağ kurmasına fırsat vermek dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder